woensdag 3 juli 2024

Een op zes Nederlanders ziet Rusland winnen

Een op de zes Nederlanders (16 procent) meent dat Rusland de oorlog in Oekraïne gaat winnen, maar als er (veel) meer wapensteun voor Oekraïne komt dan is nog maar een op de tien Nederlanders (10 procent) deze mening toegedaan. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de Raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie. 

Onder de huidige omstandigheden ziet slechts 8 procent van de Nederlanders Oekraïne winnen, terwijl dat bijna een op vier (23 procent) is als er meer wapens komen. Er zal op enig moment een compromis komen tussen Oekraïne en Rusland om de oorlog te beëindigen, meent 39 procent nu. Dat gaat naar 34 procent met meer wapensteun voor Oekraïne.

De peiling in veertien Europese landen geeft een totaalbeeld dat in grote lijnen vergelijkbaar is. Zo verwacht 17 procent dat Rusland wint en dat daalt naar 12 procent met meer wapens van de bondgenoten voor Oekraïne. En 40 procent voorziet dat Oekraïne en Rusland tot een compromis komen als de situatie blijft zoals die nu is, terwijl 34 procent een compromis voorziet bij meer wapensteun. 

Het grote verschil zit 'm in de inschatting dat Oekraïne wint. In het totaalbeeld ziet 15 procent Oekraïne de oorlog winnen in de huidige, voor Oekraïne nadelige situatie met voortdurende raketaanvallen en (beperkte) terreinwinst voor de Russen in het noorden en oosten van Oekraïne. Met meer wapensteun meent 27 procent dat Oekraïne kan winnen.

Het vertrouwen in een Oekraïense overwinning is vooral groot in Estland: hier zegt 38 procent dat Oekraïne wint en zelfs 54 procent ziet Oekraïne winnen als er meer wapensteun komt. Vooral in Bulgarije, Griekenland en Italië zijn de voorstanders vinden van een snelle oplossing, terwijl Estland, Zweden, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Portugal vooral uit zijn op een eerlijke oplossing voor Oekraïne. In de overige landen is het half-om-half.

Bron: ECRF.eu

1 opmerking:

Henri zei

Meneer Platje ik lees al vele jaren Uw opinie stukken en wil U bedanken voor de neutrale berichtgeving, iedere dag word ik door U op de hoogte gehouden over dit absurde conflict. Ergens hoop ik dat uw berichtgeving niet zo lang meer duurt want dat zou het einde van deze oorlog betekenen, maar ik denk dat de werkelijkheid anders zal zijn. nogmaals dank voor Uw blogs.