dinsdag 2 juli 2024

Maar een op drie Slowaken wil dat Oekraïne wint

De Slowaakse premier Robert Fico.
Slechts een op de drie inwoners van Slowakije wil dat Oekraïne de door Rusland begonnen oorlog wint, terwijl een op de zeven zelfs het liefst Rusland als winnaar ziet. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de onafhankelijke organisatie Central European Digital Media Observatory (CEDMO). Van de deelnemers aan de peiling wil 39 procent dat de oorlog stopt zonder duidelijke winnaar.

Het zijn vooral de aanhangers van de omstreden premier Robert Fico die willen dat Rusland wint. Slechts 5 procent van zijn aanhangers gunt Oekraïne de overwinning. Opvallend is dat de steun voor Rusland onder de Slowaken toeneemt met hun leeftijd. Van de jongeren tot 25 jaar wil 43 procent dat Oekraïne wint, tegen 27 procent van de 65-plussers.

Uit de peiling blijkt ook dat in de vier landen van de Visegrád-groep (Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije) de minste steun voor een snelle toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie te vinden is in Tsjechië. Een andere peiling wijst uit dat de helft van de Hongaren er tegen is dat de Europese Unie Oekraïne helpt, op welke wijze dan ook.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Fico: Slovak Spectator

    Geen opmerkingen: