maandag 1 juli 2024

Oekraïne dreigt over een maand bankroet te gaan

Oekraïne heeft nog minder dan een maand om een staatsbankroet te voorkomen. Na het uitbreken van de oorlog gaven de buitenlandse kopers van Eurobonds Oekraïne twee jaar uitstel van terugbetaling, maar dit uitstel loopt per 1 augustus af. Als de staat bankroet gaat, dan pakt dat rampzalig uit voor de wederopbouw na de oorlog omdat het vertrouwen van investeerders is geschaad.

De Oekraiense regering heeft de schuldeisers gevraagd om genoegen te nemen met een verlaging van de schuld met 60 procent, maar die willen niet verder gaan dan 22 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil meewerken aan een akkoord over de schuldverlaging, maar volgens het Britse opinieweekblad The Economist valt zo'n akkoord niet voor 1 augustus te verwachten. Mogelijk lukt het het IMF wel om opnieuw uitstel van terugbetaling te krijgen. 

Oekraïne zit dringend verlegen om meer financiële steun uit het buitenland. Er zijn weliswaar miljarden aan steun gedoneerd, maar dan vooral in de vorm van wapens. De Europese Unie heeft wel meer financiële steun gegeven, maar ook dan gaat het nog maar om 35 miljard euro over drie jaar. 
De behoefte is echter vele malen groter. Dit jaar heeft Oekraïne nog 8,9 miljard euro extra nodig voor onder meer de landsverdediging, het herstellen van de energievoorziening en andere oorlogsschade. 

Bron: The Economist, foto: Reuters

Geen opmerkingen: