donderdag 4 juli 2024

Amerikanen waarschuwen voor Oekraïne in NAVO

Tientallen Amerikaanse professoren en analisten waarschuwen in een open brief voor de gevolgen als Oekraïne lid wordt van de NAVO. Zelfs de belofte dat het deel gaat uitmaken van het militaire bondgenootschap brengt al het gevaar met zich mee van een nieuwe Koude Oorlog tussen de kernmachten Rusland en de Verenigde Staten. Ook waarschuwen ze dat deze kwestie de bondgenoten uit elkaar kan drijven.

En, stellen de meer dan zestig ondertekenaars van de brief, als Oekraïne eenmaal deel uitmaakt van de NAVO en Rusland valt het buurland opnieuw aan, dan treedt onherroepelijk artikel 5 in werking en moet de NAVO militair ingrijpen. 'Naarmate het lidmaatschap van Oekraïne dichterbij komt, staat er voor Rusland meer op het spel om de oorlog te laten voortduren. De Russische dreiging kan ook worden aangepakt zonder dat Oekraïne lid wordt van de NAVO.'

De door de nieuwssite Politico naar buiten gebrachte brief is opgesteld door Willian Ruger, die de leiding heeft over het Americian Institute for Economic Research, en Stephen Wertheim, een senior medewerker aan het Carnegie Endownment for International Peace. Hun waarschuwing komt aan de vooravond van een NAVO-conferentie komende week in Washington, waar een nieuwe handreiking naar Oekraïne wordt verwacht.

Politico wijst er op dat de ondertekenaars van de brief geen beleidsmakers zijn, maar dat ze wel vaak bijdragen aan de discussies over de Amerikaanse buitenlandse politiek door hun analyses en deelname aan conferenties. 

Bron: Oekrajinska Pravda, Politico

    Geen opmerkingen: