dinsdag 16 juli 2024

VN: nog maar 15,3 miljoen inwoners in 2100

Oekraïne telt volgens de Verenigde Naties in het jaar 2100 nog maar 15,3 miljoen inwoners. Begin dit jaar stond de teller nog op 37,4 miljoen inwoners. Er wordt nog een stijging verwacht naar 39,7 miljoen inwoners in 2026, maar daarna zet een geleidelijke daling in. 

Toen Oekraïne in 1991 uit de Sovjet-Unie stapte en onafhankelijk werd, telde het land nog 52 miljoen inwoners. De volkstelling in 2001 wees uit dat Oekraïne toen 48,2 inwoners had. In de afgelopen drie decennia vertrokken al veel Oekraïners naar het buitenland, maar na de Russische invasie in februari 2022 liep het inwonertal extra hard terug. De regering breekt zich nu het hoofd over de vraag hoe de naar het buitenland gevluchte Oekraïners teruggehaald kunnen worden.

Oleksandr Hladoen, plaatsvervangend directeur van het Instituut voor Demografie en Sociale Wetenschappen, vindt de voorspelling van de Verenigde Naties te pessimistisch. 'Waarschijnlijk is die ingegeven door de oorlog waarmee ons land te kampen heeft, in combinatie met het ontbreken van beleid op dit vlak. Ik vind niet dat we deze voorspelling zo maar voor waar aan moeten nemen.' 

Zijn Instituut voor Demografie en Sociale Wetenschappen gaat zelf uit van circa 30 miljoen inwoners in 2037. Hladoen gaat voor de lange termijn uit van 25 miljoen inwoners voor Oekraïne. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: