woensdag 10 juli 2024

'Rusland kampt met tekorten munitie en soldaten'

Een groot Russisch offensief valt voorlopig niet te verwachten. De Russen hebben daar de munitie noch de troepen voor, aldus een hoge functionaris van de NAVO voorafgaand aan de conferentie van het militair bondgenootschap in Washington. Dat meldt het persagentschap Reuters vanochtend. 

Volgens de hoge functionaris wiens naam niet bekend is gemaakt lijden de Russen 'grote verliezen' aan het front, hebben ze grote moeite om de eerder gemaakte bescheiden terreinwinst te behouden en komen ze mankracht en munitie tekort. 'Ze sturen onderbemande, onervaren eenheden met onrealistische opdrachten naar het front', aldus de NAVO-functionaris. 

'Voor een groot offensief moet Rusland grote hoeveelheden munitie in het buitenland kopen, bovenop wat ze nu al van Iran en Noord-Korea krijgen.' Ook is een volgende, grootschalige mobilisatie van soldaten nodig. Rusland haalt nu maandelijks zo'n 30.000 rekruten binnen, waardoor ze in staat zijn om de grote verliezen te compenseren. 

De NAVO verwacht dat Rusland de oorlogseconomie nog zo'n drie tot vier jaar draaiende kan houden. Tegelijkertijd zal het 'nog wel even duren' voordat Oekraïne voldoende munitie en troepen heeft om grote militaire operaties in gang te zetten. 

De NAVO-functionaris zegt ook dat China Rusland blijft voorzien van 'onmisbare onderdelen' voor drones, raketten en de Russische defensie-industrie. Poetin 'denkt nog altijd dat de tijd in zijn voordeel is'. In de tussentijd neemt hij 'werkelijk duizelingwekkende verliezen' voor lief.

Bron: Reuters

    Geen opmerkingen: