zondag 14 juli 2024

Op bescheiden schaal Oekraïense tegenaanvallen

Oekraïense troepen voeren volgens het Institute for the Study of War (ISW) op beperkte schaal tegenaanvallen uit, maar het succes daarvan is afhankelijk van aanvoer van wapens en munitie door de bondgenoten. Een grote tegenaanval zit er de komende zes maanden niet in, daarover is iedereen het wel eens. Daarvoor moet gewacht worden tot volgend jaar. 

Oekraïne is meerdere nieuwe brigades aan het opzetten waarmee op termijn het initiatief overgenomen kan worden. Hoe en wanneer deze brigades ingezet worden hangt ook weer in belangrijke mate af van de Westerse wapensteun.

Tegelijkertijd constateren de analisten van het ISW dat ook de Russen niet in staat zijn om grote militaire operaties in gang te zetten. Het lijkt er op dat de Russische president Vladimir Poetin inzet op steeds beperkte terreinwinst, omdat hij meent dat de tijd in zijn voordeel is.

De analisten van DeepState melden intussen dat Russische troepen in de provincie Donetsk bezit hebben genomen van Oerozhajne. Afgelopen augustus wist het Oekraïense leger het dorp nog te heroveren op de Russen. Volgens DeepState komen Russische troepen dichter bij de dorpen Oleksadropil, Novoselivka Persha en Makiivka. Er wordt voortdurend gevochten bij Zaligen en Klishtsjiivka.

Het Russische leger verloor gisteren 1.320 soldaten, volgens een opgave van de Oekraïense generale staf. Het gaat om doden en gewonden. Er gingen 47 artilleriesystemen van de Russen verloren, evenals 32 pantserwagens, 7 tanks en een luchtverdedigingssysteem. 

Bronnen: ISW, DeepState, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: