woensdag 31 juli 2024

VS gaat raketten en munitie voor F-16's leveren

Oekraïne krijgt Amerikaanse wapens voor de F-16 gevechtsvliegtuigen. Dat meldt de Wall Street Journal. Bronnen van de krant zeggen dat het gaat om AGM-88 HARM luchtdoelraketten, JDAM-munitie die van gewone bommen 'slimme' bommen maakt, en GLSDB-precisiemunitie. Ook zou Oekraïne AMRAAM en AIM-9X raketten krijge voor de middellange en korte afstand.

Wanneer de munitie wordt geleverd, is om veiligheidsredenen niet bekend gemaakt. Een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris vertelde de Wall Street Journal dat het Pentagon beperkte hoeveelheden munitie en productiemogelijkheden heeft, maar Oekraïne krijgt voldoende om aan de meest  dringende vraag te voldoen. 

De Europese landen die deel uitmaken van de F-16 coalitie willen zelf slechts beperkt raketten en munitie leveren voor de gevechtsvliegtuigen die ze aan Oekraïne geven. Vandaar dat ze de Amerikaanse regering hebben gevraagd om dat te doen. Volgens de nieuwssite Bloomberg krijgt Oekraïne nog deze zomer de eerste zes F-16's. Eind dit jaar zouden het er 20 moeten zijn.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: