maandag 1 juli 2024

Zeker 38 glijbommen zijn in Rusland zelf beland

De Washington Post zegt over informatie te beschikken dat tenminste 38 glijbommen aan de Russische kant van de grens terecht zijn gekomen tussen april vorig jaar en april dit jaar. Uit interne memo's van het provinciebestuur in Belgorod valt op te maken waar de bommen terecht zijn gekomen, maar ook dat de meeste bommen niet zijn ontploft.

Er zouden tenminste vier glijbommen terecht zijn gekomen in de provinciehoofdstad Belgorod. Nog eens zeven bommen werden aangetroffen in aangrenzende dorpen. De meeste bommen, elf in totaal, vielen in het grensdistrict Grajvoron. Van een aantal bommen kon de precieze locatie niet worden vastgesteld 'vanwege de moeilijke oorlogssituatie'. 

De memo's zouden onderschept zijn door Oekraïense inlichtingendiensten en aan de Washington Post doorgegeven. Er zouden ook richtlijnen in staan voor de evacuatie van de bevolking en voor het onschadelijk maken van de bommen. 

 De onafhankelijke Russische nieuwssite Astra bevestigd dat veel van de in de memo's genoemde incidenten overeen komen met informatie die is verkregen van lokale autoriteiten en meldingen in plaatselijke media. De autoriteiten doen het meestal af als 'ongelukjes', ze noemen het een Oekraïense aanval of negeren explosies. 

De glijbommen vormen een groot gevaar in de Oekraïense grensstreek. Gisteren werd een sorteercentrum van het postbedrijf Nova Poshta vernield door zulke bommen. Volgens president Volodimir Zelenski zijn in een week tijd meer dan 800 geleide glijbommen door de Russen gebruikt om doelen in Oekraïne aan te vallen. 

Rusland beschikt over grote aantallen bommen uit de tijd van de Koude Oorlog. De 'domme' bommen zijn gemoderniseerd en voorzien van navigatie en beweegbare vleugels, waardoor ze nauwkeurig op hun doel zijn te richten. De glijbommen worden op grote afstand, buiten het bereik van de Oekraïense luchtverdediging, gelanceerd door Su-34 en Su-35 gevechtsvliegtuigen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: