woensdag 10 juli 2024

Biden belooft Oekraïne meer luchtverdediging

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn openingsspeech bij de NAVO-top in Washington onderstreept dat Oekraïne in de komende maanden leveringen van meer luchtverdedigingssystemen kan verwachten. 
Ook zei Biden dat zijn land Oekraïne zal bevoorraden met munitie voor die systemen en dat de Oekraïners kunnen blijven rekenen op steun van de VS. 'Poetin wil niets minder dan de totale onderwerping van Oekraïne en het land van de kaart vegen', zei hij. 'Maar Oekraïne kan en zal Poetin tegenhouden.'

In zijn toespraak herhaalde Biden onder meer de toezeggingen aan Oekraïne van minstens vier Patriot-luchtverdedigingssystemen voor Oekraïne via een samenwerking van de VS, Duitsland, Roemenië en Nederland. Bij de rol van Nederland gaat het om een project waarbij met andere landen Patriot-onderdelen worden verzameld, om vervolgens één systeem in elkaar te zetten en dat te doneren aan Oekraïne.

Met name de Patriot-systemen staan hoog op de wensenlijst van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Ze kunnen straaljagers en zeer snelle raketten onderscheppen. Na de woorden van Biden dankte Zelenski via X de NAVO-landen voor hun 'krachtige verklaring'. 

Oekraïne kreeg vorige week een derde Patriot-systeem van Duitsland. Met de door Biden aangekondigde vier luchtverdedigingssystemen komt het totaal straks op zeven. Zelenski heeft herhaaldelijk gezegd dat minstens zeven Patriots nodig zijn om zijn land enigszins veilig te maken tegen Russische raketaanvallen zoals die van maandag.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: