dinsdag 30 juli 2024

Tekorten in Russische supermarkten door razzia's

Flessen met water en sommige voedselproducten zijn niet meer te vinden in de supermarkten van Pjaterotsja in de Russische provincies Jaroslavl, Ivanovo en Kostroma. Pjaterotsja is marktleider in deze provincies. De problemen begonnen in Jaroslav, maar al snel kampten ook de winkels in Ribinsk, Kovrov en steden in Ivanovo en Kostroma.

Het Russische Telegramkanaal Mash zegt dat de tekorten het gevolg zijn van problemen bij de distributiecentra van de X5 Groep die de supermarkten bevoorraden. X5 zou duizend medewerkers tekort komen na razzia's waarbij arbeidsmigranten werden opgepakt.

De nieuwssite Okno van de Russische oppositie meldt dat juristen en mensenrechtenactivisten zich zorgen maken om arbeidsmigranten die onder zware druk worden gezet om dienst te nemen in het leger. Arbeidsmigranten die inmiddels Russisch staatsburger zijn krijgen met de regelmaat van de klok te maken met het dreigement dat hun paspoort wordt afgenomen. Andere arbeidsmigranten krijgen weer een Russisch paspoort als lokmiddel om dienst te nemen.

Volgens Okno worden er na de terroristische aanslag op het theater Crocus City in maart veel vaker strooptochten op touw gezet om arbeidsmigranten naar het leger te halen. Gisteren kwam voorzitter Vjacheslav Volodin van de Doema met het voorstel om nieuwe staatsburgers te verplichten dat ze zich meteen na het in ontvangst nemen van hun Russische paspoort melden bij een recruteringsburau. Ook is het de bedoeling dat ze niet een, maar twee jaar het leger in moeten en ook wordt de minimum leeftijd verlaagd.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Moscow Times

Geen opmerkingen: