donderdag 25 juli 2024

Oekraïne wil collaborateurs ruilen met Rusland

De Oekraïense inlichtingendiensten hebben vandaag een plan gepresenteerd om door Rusland gevangen genomen burgers te ruilen voor reeds veroordeelde collaborateurs. Het plan is ontwikkeld in samenwerking met het coördinatiecentrum voor de behandeling van 
krijgsgevangenen, de staatsveiligheidsdienst SBOe en de nationale ombudsman. 

Voor de ruil komen Russische spionnen, verraders en mensen die heulen met de vijand en daarvoor inmiddels een lange gevangenisstraf ondergaan in aanmerking, aldus woordvoerder Andrii Joesov. 'We hebben het over mensen die Oekraïne, de Oekraïense grondwet en de Europese democratische waarden niet als de hunne beschouwen, maar Rusland als hun land zien en daar naartoe willen.' 

Er lopen meer dan 7.400 strafrechtelijke onderzoeken naar mensen die worden verdacht van samenwerking met de vijand. Ruim 1.000 collaborateurs en verraders zijn al tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. De helft van hen is bereid om mee te doen aan de ruil. 'Wat is belangrijker: een verrader zijn terechte straf laten ondergaan of onze eigen mensen vrij zien te krijgen? Wij kiezen voor onze mensen', aldus Joesov. 

Er wordt gehoopt dat ook nog niet opgepakte collaborateurs er voor kiezen om naar Rusland te vertrekken. Zij kunnen zich voor de gevangenenruil melden en 'onder bepaalde voorwaarden' meedoen. 
Er zijn tot nu toe 3.405 Oekraïners, waarvan 161 burgers, via een ruil uit Russische gevangenschap bevrijd. Hoeveel mensen nog gevangen zitten in Rusland of de door Rusland bezette gebieden is niet bekend. De nationale ombudsman Dmitro Loebinets zei eind juni dat alleen al meer dan 14.000 burgers gevangen zitten. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: