zondag 28 juli 2024

Zelenski: 700 glijbommen en 100 drones in week

Rusland heeft afgelopen week aanvallen gedaan met meer dan 700 glijbommen en 100 aanvalsdrones op doelen in Oekraïne. Alleen gisteren al vielen er in vier provincies in totaal 11 doden en raakten 41 mensen gewond door Russische luchtaanvallen. President Volodimir Zelenski zegt dat de Oekraïners 'dagelijks lijden onder de Russische terreur' en dat zij 'een goede en betrouwbare verdediging verdienen' tegen de luchtaanvallen. 

Hij doet op Telegram opnieuw een beroep op de bondgenoten om Oekraïne te voorzien van zowel luchtverdediging als lange-afstandsraketten. 'Met elke stap die ze nemen om onze strijdkrachten te steunen, redden ze mensenlevens', aldus Zelenski. 

Oekraïne heeft ondanks veel mooie woorden nog altijd geen toestemming om Westerse lange-afstandswapens in te zetten tegen militair belangrijke doelen op Russisch grondgebied. Daarom worden in eigen land gemaakte drones ingezet om die doelen toch aan te vallen. Zaterdagochtend vroeg werden drie luchtmachtbasis diep in Rusland aangevallen, waarbij een bommenwerper werd beschadigd. Ook werden drie Russische helikopters uitgeschakeld, een gezamenlijke sabotageactie van de Oekraïense militaire inlichtingendienst en Russische partizanen.

Bron: The Kyiv Independent, foto: website president

Geen opmerkingen: