maandag 8 juli 2024

Zeker twintig doden bij grote raketaanval op Kyiv

Bij een Russische aanval op de hoofdstad Kyiv zijn vanmorgen zeker 20 doden gevallen en raakten tientallen mensen gewond. Bij de aanval zijn meerdere ballistische raketten en kruisraketten afgevuurd, meldt de Oekraïense luchtmacht. 
Er zouden ook Kinzhal-raketten zijn gebruikt. Dat is een hypersonische lucht-grondraket die moeilijk tot niet te onderscheppen is. De raket is 2000 kilo zwaar en heeft een bereik van 2.000 kilometer.

Het stadsbestuur van Kyiv waarschuwt voor vallend puin uit de lucht, vermoedelijk afkomstig van onderschepte raketten. Dit veroorzaakt ook meerdere branden. Uit verschillende wijken van Kyiv zijn dikke rookpluimen te zien. 

In het district Solomjanski is volgens de burgemeester Vitali Klitskjko ook een kinderziekenhuis geraakt. Het gaat om het ziekenhuis Ohmatdit, het grootste kinderziekenhuis van Oekraïne. Volgens de Kyiv Post is sprake van 'aanzienlijke schade' Lokale Telegramkanalen melden dat er kinderen onder het puin liggen. 

Burgemeester Klitsjko noemt  de Russische aanval van vandaag 'een van de ergste in twee jaar tijd'. 

Er worden ook raketaanvallen gemeld op de steden Dnipro, Krivi Rih, Slovjansk en Kramatorsk. Volgens president Volodimir Zelenski gaat het in totaal om minstens veertig raketten. Volgens de eerste berichten zijn in de stad Dnipro zeker tien doden gevallen. Hier werd onder meer een hoog flatgebouw getroffen. 

Bronnen: RTL Nieuws, Kyiv Post, Telegram

1 opmerking:

geert457 zei

Wanneer gaan ze eens raketten lanceren op Moskou? Hoog tijd