zondag 28 juli 2024

Herdenking slachtoffers Olenivka op Majdan

De wekelijkse steunbetuiging aan de krijgsgevangenen op het Onafhankelijkheidsplein (Majdan) in Kyiv stond vandaag in het teken van de tragedie in Olenivka. Morgen is het twee jaar geleden dat een explosie het krijgsgevangenenkamp in het door Rusland bezette dorp Olenivka het leven kostte aan tenminste 54 Oekraïense soldaten. Ook raakten 150 gevangenen vaak ernstig gewond. 

De Russen gaven Oekraïne de schuld, zoals vaker. Oekraïne gaat er vanuit dat Rusland af wilde van de krijgsgevangenen, voor een belangrijk deel soldaten die wekenlang de staalfabriek Azovstal in Marioepol verdedigden. Afgelopen donderdag verscheen een rapport van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties. Conclusie: het was geen HIMARS-raket, zoals Rusland beweert. De commissie sprak met Oekraïense getuigen, uit gevangenschap teruggekeerde soldaten. Onderzoek ter plekke was niet mogelijk, en de Russen staan het ook na twee jaar nog altijd niet toe.

Op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad verzamelden zich zo'n duizend mensen. Familie en vrienden van nog altijd gevangen zittende soldaten van Azov en van mariniers. Ook waren er tientallen soldaten van de Azov-brigade op het plein. Om de slachtoffers van Olenivka te herdenken werd een minuut stilte in acht genomen. 

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: