zondag 21 juli 2024

Al meer dan 2,8 miljoen burgers geëvacueerd

In opdracht van de militaire besturen heeft de Staatsnooddienst in samenwerking met de Nationale Politie sinds het begin van de Russische invasie in februari 2022 al meer dan 2,8 miljoen Oekraïense burgers weten te evacueren uit oorlogsgebied. Volgens algemeen directeur Andrii Danik van de Staatsnooddienst ging het om meer dan 670.000 kinderen en 102.000 mensen met een beperking. 

Danik geeft aan dat het niet altijd eenvoudig is om mensen te bewegen om weg te gaan uit hun vertrouwde omgeving omdat het te gevaarlijk voor ze is geworden. 'De overheid heeft de verplichting om burgers te beschermen, maar uiteindelijk beslist die burger zelf om weg te gaan of te blijven. 

Met name inwoners van de provincie Donetsk hebben het moeilijk. 'Zeker als het mensen betreft die al meerdere keren zijn geëvacueerd. Ze moeten dan kiezen tussen leven in een vrij en onafhankelijk Oekraïne of leven in door Rusland bezet gebied', aldus Danik. In deze al sinds begin 2014 door oorlog geteisterde provincie heeft de Staatsnooddienst een speciaal evaluatieteam met de naam Phoenix, dat samenwerkt met de Witte Engelen, een speciale eenheid van de politie.

In het interview met het persagentschap Interfax kondigt Danik aan dat er meer mensen worden opgeleid voor de reddingsteams, de brandweer en de explosieven opruimingsdiensten. Administratief personeel wordt daarvoor opgeleid. 'We zijn in oorlog, en dus is dit een logische stap.' 

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: