zaterdag 27 juli 2024

Rusland jaagt er veel pantserwagens doorheen

Het Russische leger is met het inzetten van grote aantallen pantserwagens bij aanvallen uit op snelle terreinwinst. Maar, constateren de militaire analisten van het Institute for the Study of War (ISW), de legerleiding heeft onvoldoende oog voor de problemen die ontstaan bij het inzetten van pantserwagens en tanks op een slagveld waar drones elke beweging waarnemen.

Het ISW constateert dat het de Russische commandanten ontbreekt aan voortschrijdend strategisch inzicht. De grote materiële verliezen moeten noodgedwongen worden aangevuld met opgeknapte wapens, in het bijzonder de pantserwagens die nog stammen uit de Sovjettijd. 

Volgens Frontintelligence Inside, een Oekraïense open source onderzoeksgroep, zijn in de afgelopen weken honderden militaire voertuigen naar het front gebracht. het gaat dan met name om pantserwagens als de T-62 en T-55 tanks. Zoals de type-aanduiding al aangeeft, stammen ze uit de jaren '60 en zelfs uit de jaren '50. Deze lichte tanks zijn nog niet in actie gezien, wat volgens het ISW kan betekenen dat ze voor later dit jaar zijn bedoeld. 

Frontintelligence Inside heeft ook de beschikking over Russische documenten waaruit blijkt dat er nog een voorraad tanks is die in de afgelopen zes maanden schade hebben opgelopen en wachten op reparatie. Bij gebrek aan reserveonderdelen worden de motoren uit modernere T-80's gesloopt. Tegelijkertijd is duidelijk dat Rusland voorlopig nog voldoende gepantserde voertuigen om van tijd tot tijd aanvallen te doen. De vraag is alleen hoe lang ze dit volhouden.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Tank Historia

Geen opmerkingen: