zondag 28 juli 2024

'Verwacht niet te veel van de eerste F-16's'

De eerste F-16's zullen snel in Oekraïne arriveren, maar zowel Oekraïense als Westerse regeringsfunctionarissen waarschuwen voor al te hoge verwachtingen. Het is heel goed mogelijk dat de gevechtstoestellen de trage opmars van de Russische troepen niet meteen zullen stoppen. 

De Washington Post komt tot de conclusie dat Oekraïne voorlopig maar enkele F-16's krijgt, terwijl Rusland over een groot aantal luchtverdedigingssystemen beschikt. Daarom ligt het voor de hand dat Oekraïne de toestellen inzet om de eigen luchtverdediging te versterken. Het neerschieten van raketten en drones in plaats van aanvallen op de Russische grondtroepen.

Volgens de Washington Post worden de F-16's daarom straks weggehouden van de frontlijn, in ieder geval voorlopig, en worden ze ook niet ingezet om Russische gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers te onderscheppen. 

Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel F-16's Oekraïne dit jaar ontvangt, maar het gaat waarschijnlijk om hooguit 20, de sterkte van een squadron. Daar komt bij dat slechts zes piloten hun training deze zomer zullen afronden vanwege eerdere vertragingen en een beperkte opleidingsruimte.
 
Het Centrum voor Nieuwe Amerikaanse Veiligheid, een Amerikaanse denktank, stelt vast dat de situatie op het slagveld sinds vorig jaar is veranderd, toen voor het eerst sprake was van F-16's voor Oekraïne. De gevechtsvliegtuigen zijn nog altijd welkom, maar de vraag naar andere wapens is inmiddels groter. 

De Washington Post zegt dat het ook nog een hele uitdaging wordt voor Oekraïne om de F-16's op de grond veilig te houden, aangezien Rusland met z'n raketten alle Oekraïense vliegvelden kan bestrijken. Recente aanvallen op Oekraïense vliegtuigen op de grond hebben dat wel aangetoond. 

Een Oekraïense regeringsfunctionaris verklaarde onlangs dat het 'onmogelijk' voor Oekraïne is om in het geheim betonnen hangars voor de gevechtsvliegtuigen te bouwen zolang de oorlog voortduurt. In plaats daarvan wordt gewerkt met dummies, nepvliegtuigen waarmee Rusland wordt misleid. 

Bovendien bereidt Rusland zich al voor op de komst van de F-16's. EInd vorig jaar schoot Rusland met een S-400 luchtverdedigingssysteem een aantal raketten af met fake kernkoppen vanaf de Krim. Dat zou zijn gebeurd om te zien hoever de raketten van een S-400 reiken.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: