zaterdag 27 juli 2024

Hongarije, de mol van Rusland in Europa

Hongarije mag dan lid zijn van de Europese Unie, het land gedraagt zich er niet naar. De Russische agenda van premier Viktor Orbán wordt met de week duidelijker. Na veelvuldig dwarsliggen over militaire en financiële steun voor Oekraïne van de EU en de omstreden reis van Orbán langs Kyiv, Moskou en Peking om het Russische 'vredesplan' aan de man te brengen, is duidelijk geworden dat Hongarije letterlijk en figuurlijk Rusland in de kaart wil spelen door Russische en Wit-Russische gastarbeiders welkom te heten. 

Met een verblijfsvergunning van maximaal twee jaar krijgen Russen en Wit-Russen niet alleen toegang tot een EU-land, maar ook tot de volledige Schengenzone. Ze kunnen vrijelijk reizen in tal van Europese landen, waaronder Nederland. Met het bekend worden van deze regeling (de Nationale Kaart) moeten bij de Russische en Wit-Russische inlichtingendiensten de champagneflessen open zijn gegaan. 

Hongarije heeft een tekort aan arbeidskrachten, waardoor het personeel uit Aziatische landen haalt. Het klinkt logisch om ze ook van dichterbij te halen. Oekraïners zijn welkom, net als Serviërs en Noord-Macedoniërs, om er maar een paar te noemen. Maar dus ook Russen en Wit-Russen, met alle veiligheidsrisico's van dien voor Europa. Waarbij aangetekend moet worden dat Rusland niet zomaar arbeidskrachten naar het buitenland laat gaan, omdat het vanwege de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne zelf met grote 
personeelstekorten kampt. Er moet dus wel een bijzondere reden zijn om Russen naar Hongarije, lees: het Schengengebied, te laten vertrekken.

Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) noemt het 'bizar en verontrustend' en acht het 'een aannemelijke kans dat ook Russen en Wit-Russen met hoog risicoprofiel zich vrijelijk en zonder degelijke controle door het Schengengebied zullen bewegen om spionageactiviteiten uit te voeren'. Hij wil van de Europese Commissie weten welke maatregelen genomen worden 'om het Schengengebied te beschermen tegen dergelijke risicovolle initiatieven van lidstaten'. 

Bronnen: Forbes.hu, X

Geen opmerkingen: