woensdag 3 juli 2024

Rusland leert van fouten, maar of het ze helpt?

Rusland laat weliswaar zien dat het geleerd heeft van eerdere mislukkingen aan het begin van 2022, maar de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) hebben geen hoge pet op van de tactische kwaliteiten van de leiding van de Russische troepen die in Oekraïne vechten. 

In een interview met tv-zender Suspilne Donbas zei woordvoerder Nazar Voloshin van de Oekraïense tactisch-operationele groep Chortitsja gisteren dat de Russen vanuit Toretsk willen oprukken naar het stadje Tsjasiv Jar. Dat doen ze vooral met kleine eenheden van de infanterie, af en toe ondersteund met pantserwagens en tanks. 

De Oekraïense militaire analist Kostjantin Mashovets linkt de Russische manoeuvres bij Toretsk aan hun pogingen om door te breken bij Pokrovsk en Avdiivka, ten westen en zuidwesten van Toretsk. 
De uitlatingen van Mashovets en Voloshin over het Russische offensief bij Toretsk geven aan dat er volop beweging is in dit gebied. De Russen zien Toretsk als een strategisch doel van waaruit ze noordwaarts richting Tsjasiv Jar kunnen oprukken, of naar het westen toe richting Avdiidvka. Het is volgens het ISW nog niet duidelijk welke kant het op gaat.

Het ISW heeft eerdere al aangegeven dat de Russische troepen bij Toretsk vooral bestaan uit slecht getrainde eenheden van de 'volksrepubliek Donetsk' en andere lokale eenheden. Ze zullen het moeilijk krijgen, vooral ook omdat Oekraïne in de komende weken en maanden steeds meer militaire steun vanuit het buitenland krijgt.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: