zondag 21 juli 2024

Boris Johnson ziet Trump als redder van Oekraïne

De voormalige Britse premier Boris Johnson vindt het geen grootspraak van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump dat hij de oorlog in Oekraïne kan beëindigen. 'Ik geloof werkelijk dat hij dit kan bewerkstelligen, op voorwaarden die ook voor Oekraïne en het Westen acceptabel zijn. Ik kan niet voorspellen wat hij precies gaat doen als hij wordt gekozen. Maar dat hij ertoe in staat is, staat voor mij vast', schrijft Johnson in een artikel in de Britse krant Daily Mail. 

Hij gaat er vanuit dat Trump gaat doen wat hem het beste ligt door zich niets aan te trekken van Russische dreigementen met een kernaanval, door te stoppen met het vertragen van de militaire steun zoals nu gebeurt, en door Oekraïne meer vrijheden te geven bij het gebruik van door de Verenigde Staten geleverde wapens op Russisch grondgebied. Vervolgens, als Rusland in de hoek is gedreven, zal hij volgens Johnson met een aanbod komen.

Boris Johnson heeft zich als premier van meet af aan sterk gemaakt voor de steun aan Oekraïne. Hij was ook de eerste buitenlandse leider die het na het begin van de Russische invasie aandurfde om naar Kyiv af te reizen. Voor Johnson staat het als een paal boven water dat Vladimir Poetin zijn troepen op z'n minst moet terugtrekken tot wat op 23 februari 2022 de grens met Rusland was. 

Om een eind te maken aan de dreiging van een nieuwe invasie en de daarmee gepaard gaande onzekerheid moet erkend worden dat Oekraïne een onafhankelijk land is dat zelf mag zijn toekomst mag bepalen, ook waar het het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO betreft. Oekraïne moet ook zo snel mogelijk door beide bondgenootschappen worden opgenomen.

Johnson betoogt in zijn artikel in de Daily Mail ook dat Oekraïne meer dan een miljoen inwoners heeft die weten hoe ze met wapens, ook met die van de NAVO, om moeten gaan. Ze vormen daarmee het meest effectieve anti-Rusland leger ter wereld Als de oorlog eenmaal over is, dan zou het Oekraïense leger volgens Johnson een deel van de 70.000 Amerikaanse militairen kunnen vervangen die nu nog in Europa gestationeerd zijn. Daarmee kan Trump veel geld besparen en de Europeanen dwingen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen defensie, zoals hij dat graag wil.

Voor de Russische president Vladimir Poetin betekent dit volgens de voormalige Britse premier dat hij kan zeggen dat zijn 'speciale militaire operatie' een succes was en dat de 'denazificatie' van Oekraïne is gerealiseerd. In de Oekraïense wetgeving zouden maatregelen opgenomen kunnen worden om Russisch sprekende Oekraïners te beschermen. 

'Al met al, met Trump opnieuw in het Witte Huis, is er een echte kans op nieuwe toenadering tot Rusland, en met Poetin, een terugkeer naar de tijd dat Rusland een gerespecteerde gesprekspartner was in de G8 en zelfs met de NAVO', aldus Johnson. Daarbij is het wel nodig dat Trump duidelijk maakt dat de internationale grenzen gerespecteerd moeten worden en dat het Sovjet-imperium niet weer met geweld kan worden opgebouwd. 

'Ik denk ook niet dat Poetin het had aangedurfd om Oekraïne binnen te vallen als Trump in het Witte Huis had gezeten. Tenslotte was het Trump, en niet Obama of Biden, die de Oekraïners de Javelin anti-tankwapens gaf die zo bepalend zijn geweest in de Slag om Kyiv in 2022.'

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: The Conversation

Geen opmerkingen: