dinsdag 2 juli 2024

Orbán raadt Zelenski een 'snel bestand' aan

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft bij zijn bezoek aan Oekraïne aan president Volodimir Zelenski gevraagd om na te denken over een 'snel bestand' zodat er vredesgesprekken plaats kunnen vinden. Orban zei ook dat Hongarije graag veel betere bilaterale betrekkingen met Oekraïne zou hebben en dat zijn land bereid is deel te nemen aan de modernisering van de Oekraïense economie.


Als bewijs van zijn goede wil zegde Orbán toe dat zijn regering de eerste Oekraïense school in Hongarije gaat financieren. Dat is op zich al bijzonder, want er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over het Oekraïenstalige onderwijs dat de etnische Hongaren in Oekraïne krijgen. Vooral Orbán's minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijarto heeft zich daar kritisch over uitgelaten.

Orbán arriveerde vanochtend in Kyiv, op de tweede dag dat Hongarije het voorzitterschap bekleedt. Naar verluidt zou door zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Italiaanse premier Giorgia Meloni druk zijn uitgeoefend op Orbán om iets te doen aan de slechte verstandhouding met Oekraïne. Orbán is een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. 

Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: