zaterdag 20 juli 2024

'Statistisch bureau verbergt Russische verliezen'

Het Russische bureau voor de statistiek verbergt overlijdenscijfers om het Russische aantal gesneuvelde militairen in Oekraïne te maskeren. Volgens demograaf Aleksej Raksja laten de autoriteiten bewust hele informatietabellen weg. 
Rosstat, de Russische gelijke van het Nederlandse CBS, leverde de cijfers over het wel en wee van de Russen in 2023: geboortecijfers, trouwcijfers, scheidingscijfers en sterftecijfers. 

Maar volgens de Russische demograaf Aleksej Raksja is er iets geks met de rapportage: de verdeling van de aantallen verschillende soorten sterfgevallen door 'externe oorzaken' over de Russische regio’s ontbrak dit keer. Een externe doodsoorzaak wil zeggen: geen natuurlijk overlijden. Ook zijn de tabellen van de leeftijdsklassen verwijderd bij alle doodsoorzaken en vervangen door opleidingsniveau. 'Dat wil zeggen dat ze (Rosstat, red.) gedetailleerde gegevens om externe redenen verbergen', zegt Raksja.

Het doel is volgens hem wel duidelijk: de Russische autoriteiten willen verdoezelen waar omgekomen soldaten in Oekraïne precies vandaan komen en hoe oud ze zijn. Na het uitbreken van de grootschalige oorlog daar begonnen onafhankelijke journalisten juist die gegevens te verzamelen om zo te kunnen schatten hoeveel Russen het leven lieten op het slagveld.

'Rosstat verstrekte maandelijks tabellen over de totale sterfgevallen per leeftijdsgroep van één jaar, geslacht en regio, maar sinds het begin van de oorlog is het daarmee opgehouden. Nu publiceert het de cijfers alleen nog eens per jaar', vertelt Raksja.
Raksja, die tot 2020 zelf bij Rosstat werkte, werd in 202
0 ontslagen, nadat hij in de The New York Times kritiek had geuit. In 2021 beschimpte Raksja ook al de vervalsing van statistieken. De demograaf berekende dat tijdens de coronapandemie de oversterfte in Rusland bijna drie keer groter was dan de officiële statistieken deden geloven. In 2022, na afloop van de pandemie, kwam Raksja uit op een oversterfte in Rusland van ruim een miljoen.

'Rosstat heeft de opdracht om sommige gegevens over doden te verbergen', zegt Raksja. Hij stelt dat Rosstat niet langer onafhankelijk is. 'Het valt sinds 2017 onder het ministerie van economische ontwikkeling en wordt sindsdien verteld wat het moet doen'’, zegt de demograaf. Maar hij neemt het nog enigszins op voor zijn oud-werkgever. 'Ze verbergen cijfers, maar geven geen valse kentallen. Dat zou nog vele malen erger zijn.'

Over het aantal doden in de oorlog met Oekraïne, wil Raskja niks kwijt. 'Daarvoor kan ik in de cel belanden', verklaart hij. De onafhankelijke nieuwssite Belangrijke verhalen schatte in juli 2023 de verliezen van het Russische leger op zo’n 18.000 Russen. Ter vergelijking: in de gehele oorlog in Afghanistan die tien jaar duurde, sneuvelden zo’n 14.000 Sovjetmilitairen. Schattingen over het totaal aantal gesneuvelden lopen uiteen van tienduizenden tot honderdduizenden.

Bron: AD

Geen opmerkingen: