zaterdag 13 juli 2024

Zacharova's onzin over waterkrachtcentrales

Woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde gisteren dat Oekraïne van plan is om de dammen op te blazen van de waterkrachtcentrales bij de hoofdstad Kyiv en de stad Kaniv. Rusland zou dan de schuld moeten krijgen. Zacharova's aantijging wordt door Oekraïne categorisch van de hand gewezen als stemmingmakerij. 

'Rusland heeft niet de middelen en de gelegenheid om de beide dammen te vernielen. Het is onmogelijk om ze met raketaanvallen te vernielen. Sabotage is ook uitgesloten, want beide dammen worden zwaarbewaakt', reageert het Centrum voor de Bestrijding van Desinformatie (CCD). 

Een vergelijking met de in juni vorig jaar door Rusland vernielde waterkrachtcentrale Kachovka in de zuidelijke provincie Cherson gaat niet op. Die was in Russische handen, waardoor het mogelijk was om een flinke voorraad explosieven aan te brengen. Na de explosie die een enorme vloedgolf tot gevolg had probeerde Rusland tevergeefs Oekraïne de schuld in de schoenen te schuiven. 

Een latere poging van Rusland om de dam van de waterkrachtcentrale Dnipro bij de stad Zaporizja te vernielen met een raketaanval zorgde wel voor enorme schade aan de energiecentrale, maar de dam bleef intact.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Kaniv reservoir: Wikipedia

Geen opmerkingen: