donderdag 4 juli 2024

Update: Poetin vindt Oekraïne 'niet te vertrouwen'

De Russische president Vladimir Poetin zaait weer eens verwarring met tegenstrijdige berichten. Eerst meldt het staatspersbureau RIA Novosti dat hij de in april 2022 in Istanboel gemaakte afspraken weer wil oppakken - waarbij het niet ging om afspraken, maar om een dictaat dat niets anders was dan de volledige overgave van Oekraine.

En nu melden zowel RIA Novosti als dat andere staatspersbureau TASS dat volgens Poetin geen sprake zijn van een wapenstilstand omdat Oekraïne niet te vertrouwen is. Hij zou het 'zinloos' vinden om zich tot het Oekraïense parlement te wenden om onderhandelingen aan te bieden, omdat de bemiddelaars hem niet aan staan. 

'We moeten er voor zorgen dat de andere partij bereid is om onherroepelijke stappen te ondernemen die acceptabel zijn voor ons. Een wapenstilstand is onmogelijk zonder zo'n overeenkomst.' 

Wat zo'n overeenkomst inhoudt, werd op 14 juni al duidelijk. Poetin kwam toen met de eis dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit de delen van de provincies Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk die Rusland nog niet heeft weten te bezetten. Ook moet Oekraïne beloven dat het geen lid wordt van de NAVO. 

Het antwoord kwam op 30 juni van de Oekraïense president Volodimir Zelenski die opmerkte dat alleen onderhandelingen mogelijk zijn met tussenkomst van bemiddelaars zoals eerder bij het graanakkoord voor de transporten over de Zwarte Zee. Dat akkoord kwam tot stand door bemiddeling van zowel Turkije als de Europese Unie. Een gezamenlijk akkoord was het niet, want Rusland en Oekraïne sloten elk een apart akkoord met de bemiddelaars. 

Nu komt Poetin met het verhaal aanzetten dat het Russische leger niet verslagen werd in de provincie Kyiv, maar dat het zich op verzoek van het Westen heeft teruggetrokken. Volgens de Russische president ging Oekraïne door met vechten 'omdat de regering niet de volledige controle had over alle eenheden', zoals hij van het Westen te horen kreeg. 'Vervolgens werden we teleurgesteld, omdat alle eerdere afspraken over terugtrekking van de troepen, zoals we die in Istanboel hadden bereikt, in de prullenbak belandden.' 

In werkelijkheid wilde Oekraïne niet verder praten met Rusland nadat bekend was wat zich in Boetsja en Irpin had afgespeeld - Russische soldaten gingen zich daar op grote schaal te buiten aan moorden en verkrachtingen.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, TASS

    Geen opmerkingen: