woensdag 10 juli 2024

Geen twijfel over Russische Kh-101 kruisraket

Het is ondubbelzinnig een Kh-101 kruisraket geweest die het kinderziekenhuis Ochmadit in Kyiv heeft geraakt en niet, zoals Rusland beweert, dat het gaat om een raket van de Oekraïense luchtafweer. Deskundigen van het forensisch instituut KSE van het ministerie van Justitie hebben meer dan dertig onderdelen en fragmenten kunnen identificeren. 

Het gaat onder meer om delen van de motor en de staart van een Kh-101. Ook werd een onderdeel met het serienummer van de kruisraket gevonden in het puin van het ziekenhuis. De Kh-101 bevat onder meer microprocessors van Westerse makelij. 'Westerse technologie stelt Rusland in staat om slimmere raketten te bouwen, waarmee ze onze luchtafweer de baas zijn', zegt senior onderzoeker Olena Bilousova van KSE tegen de Financial Times . In januari werden liefst zestien Westerse onderdelen aangetroffen in een Kh-101.

De bevindingen van het forensisch instituut worden bevestigd door het onderzoeksplatform Bellingcat. Op de website van Bellingcat wordt aan de hand van foto's van fragmenten en videobeelden aangetoond dat het om een Kh-101 gaat die rechtstreeks naar het kinderziekenhuis is geleid. 

Het platform X (voorheen Twitter) heeft weer eens de kant van Rusland gekozen door de verwijzing naar de website van Bellingcat te voorzien van de waarschuwing dat de link 'mogelijk schadelijk' kan zijn. 

Ten tijde van de aanval verbleven 627 kinderen in het ziekenhuis. Acht van hen raakten gewond. Twee volwassenen werden bij de aanval gedood.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Bellingcat

    Geen opmerkingen: