donderdag 18 juli 2024

Oekraïners negatief over Rusland en de Russen

De meeste Oekraïners hebben geen goed woord meer over voor de Russen. Als het over 'de Russen' gaat, dan is 80 procent daar uitgesproken negatief over, gaat het over 'Rusland' dan is dat zelfs 94 procent. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS. 


Slechts 5 procent van de deelnemers aan de peiling is nog positief over het buurland, terwijl 1 procent zich liever op de vlakte houdt. Gaat de vraag over 'gewone Russen', dan is 6 procent daar nog positief over en 14 procent zegt er neutraal in te staan. Hoewel in het zuiden en oosten zich vaker op de vlakte houden of zelfs positief denken over Rusland en de Russen, toch denkt 73 procent in negatieve zin over ze. In het midden en westen van het land is dat 83 procent.

De onderzoekers vroegen welke twee of drie woorden ze te binnen schiet als het over Rusland of de Russen gaat. Rusland wordt door de Oekraïners geassocieerd met woorden als agressor, vijand, haat, bezetter, moordenaar, oorlog, onmenselijk en woede. Veel Oekraïners verbinden het begrip 'de Russen' met onfatsoenlijk taalgebruik, onmenselijk, zombies, laagopgeleid, vijanden en dom.

In februari 2013 vond nog 12 procent van de Oekraïners dat Rusland en Oekraïne samen zouden moeten gaan. In februari 2022 was dat gedaald naar 5 procent en in juli van dat jaar, dus na de Russische invasie, vond dat idee nog maar bij 1 procent een goede voedingsbodem. Inmiddels is slechts 0,3 procent voorstander van een samengaan van beide landen. 

Een vriendschappelijke band had in februari 2013 nog de voorkeur van 75 procent van de Oekraïners. Na de invasie in februari 2022 daalde dat percentage naar 11, om inmiddels weer licht te stijgen naar 12 procent.

Bron: KIIS

Geen opmerkingen: