zaterdag 20 juli 2024

Nationalist Irina Farion op straat vermoord in Lviv

De 60-jarige Irina Farion is gisteravond in
de stad 
Lviv neergeschoten op straat voor haar huis. Het oud-parlementslid van de nationalistische partij Svoboda overleed later in een ziekenhuis. Farion stond bekend om haar kritiek op het gebruik van de Russische taal in Oekraïne. Zo had zij er openlijk moeite mee dat Oekraïense militairen Russisch spraken en noemde hen 'geen echte patriotten'. Dat kwam haar op veel kritiek te staan. Ze werd tijdelijk geschorst door de universiteit waar ze werkte als taalkundige.

Ook kwam Farion afgelopen november in opspraak vanwege een gedeelde privé-email die zij had ontvangen van een student in de door Rusland bezette Krim. In de steunbetuiging schreef de pro-Oekraïense student onder meer dat hij hoopte op een zege van Oekraïne. Ook zei hij het met haar eens te zijn over het gebruik van de Russische taal door Oekraïense soldaten.

Farion deelde de e-mail vervolgens op haar socialemedia waardoor de identiteit van de student bekend werd en hij opgepakt werd door Russische agenten. In een verklaring van de Russen werd hij een informant genoemd. De student moest daarna in een video spijt betuigen voor de e-mail. 'Ik verwerp mijn standpunten volledig, omdat ik begrijp dat ik fout zat', was te zien op een Russisch Telegram-account.

Er was in Oekraïne een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Farion omdat ze de student in gevaar zou hebben gebracht. Dat onderzoek was nog niet afgerond. President Volodimir Zelenski zegt in een reactie dat 'iedereen die verantwoordelijk is voor deze aanval volledig ter verantwoording zal worden gehouden'. Hij sluit Russische betrokkenheid niet uit. 'Alle mogelijke scenario's worden bekeken.'

Minister Ihor Klimenko van Binnenlandse Zaken zegt dat de dader Farion langere tijd in de gaten moet hebben gehouden. De identificatie van de dader wordt bemoeilijkt door een door stroomstoringen haperende beveiligingscamera. Er hebben zich wel getuigen gemeld van de moordaanslag. 

Bronnen: NOS, The Kyiv Independent, foto: glavcom.ua

Geen opmerkingen: