woensdag 17 juli 2024

Peiling: 44 procent bereid te praten over vrede

De Oekraïners zijn verdeeld over de vraag of de tijd is gekomen om met Rusland te gaan praten over het beëindigen van de oorlog. Uit een peiling van het Razoemkov Center in opdracht van de nieuwssite ZN.UA blijkt dat 44 procent wil gaan onderhandelen, terwijl 35 procent daar (nog) niet aan wil. 

Opvallend is dat 32 procent van de deelnemers aan de peiling in het oosten van het land geen antwoord wil of kan geven op de vraag of Oekraïne aan de onderhandelingstafel plaats moet nemen. In het zuiden is 60 procent er op tegen om nu met Rusland te gaan praten. 

Er is wel veel overeenstemming dat Oekraïne niet moet voldoen aan de voorwaarden die de Russische president Vladimir Poetin eerder heeft gesteld voor een staakt-het-vuren. Dan gaat het om onder meer het afstand doen van de provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson, ook de delen van deze provincies die nu nog in Oekraïense handen zijn. 

Nog altijd vindt 66 procent van de Oekraïners dat hun leger de Russen kan verslaan, terwijl 16 procent dat niet meer verwacht en de rest van de ondervraagden twijfelt. Het grootste vertrouwen in een Oekraïense overwinning (69 procent) is te vinden in het westen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: