woensdag 24 juli 2024

Buurlanden boos om stop op Rusissche olie

Hongarije blokkeert het geld dat lidstaten uit de Europese Unie terugkrijgen omdat ze militaire steun hebben gegeven aan Oekraïne. Dat zal het land volhouden zolang Oekraïne Russische olie van Lukoil niet doorvoert via een pijpleiding over Oekraïens grondgebied naar Hongarije, zegt de Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó.

De olie uit Rusland moet niet alleen naar Hongarije, maar ook naar Slowakije gaan. Beide landen meldden eerder deze maand dat ze geen olie meer van Lukoil ontvingen via de pijpleiding die Oekraïens grondgebied doorkruist. Oekraïne heeft het oliebedrijf namelijk een ban opgelegd. Oekraïne stelt dat het alleen olie van Lukoil tegenhoudt, maar dat olie van andere leveranciers nog wel door de pijpleiding stroomt.

Als reactie op de situatie heeft het Hongaarse ministerie van Energie een werkgroep in het leven geroepen die de situatie bekijkt en de 'tot nu toe genomen stappen en eventuele volgende stappen zal evalueren'. Toch is een volgende stap al gezet door buitenlandminister Szijjártó. Hij zegt dat 'zolang Oekraïne deze kwestie niet oplost, iedereen de betalingen ter compensatie van wapenoverdrachten kan vergeten'. In totaal gaat het om een bedrag van 6,5 miljard euro.

De Slowaakse president Peter Pellegrini zegt dat 'we tot een reactie gedwongen worden' als Oekraïne niet terugkomt op het besluit. Hij voegt daar aan toe dat Slowakije 'dit niet verdiend heeft'. Minister van Defensie Robert Kalinak meent dat Oekraïne 'veel risico neemt'. 

De oliepijplijn die Rusland verbindt met de voormalige Sovjetlanden in Oost-Europa is blijven functioneren in de tijd van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zelfs toen de EU zich ontdeed van de meeste andere bronnen van Russische energielevering. Met name Hongarije is sterk afhankelijk gebleven van Russische olie en zegt dat het zonder deze olie zijn raffinaderijen niet kan bevoorraden. Hongarije heeft de hoop gelegd op de EU om te bemiddelen in de situatie.

Bronnen: BNR Nieuwradio, Oekrajinska Pravda

1 opmerking:

Anoniem zei

Kan Hongarije niet gewoon uit de EU stappen zijn we van Orban en zijn kliek af.