dinsdag 23 juli 2024

Oekraïne bereikt alsnog akkoord met schuldeisers

Oekraïne heeft een overeenkomst weten te bereiken met schuldeisers en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarmee de dreiging van een bankroet is afgewend. Na de Russische invasie in 2022 kreeg Oekraïne twee jaar uitstel van de buitenlandse kopers van Eurobonds, een termijn die deze maand zou aflopen. Er is langdurig onderhandeld over een akkoord, waarbij Oekraïne inzette op een verlaging van de schuldenlast met 60 procent, terwijl de schuldeisers niet verder wilden gaan dan 22 procent.

De nu gesloten overeenkomst houdt in dat Oekraïne in de komende drie jaar 11,4 miljard dollar (10,5 miljard euro) minder aan rente en aflossingen betaalt. Daarmee wordt niet alleen een staatsbankroet voorkomen, maar komt er ook meer geld vrij voor de landsverdediging, het herstellen van de energievoorziening en andere oorlogsschade. 

Overigens gingen financieel experts er al vanuit dat op de schuldeisers het niet op een staatsbankroet aan zouden laten komen. Opnieuw uitstel van betaling lag meer voor de hand. Het Oekraïense parlement speelde daar al op in door de betalingen aan buitenlandse schuldeisers op te schorten tot 1 oktober van dit jaar.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Economist

    Geen opmerkingen: