zaterdag 20 juli 2024

Russische propaganda besmeurt kinderarts

Op Russische Telegramkanalen is een video te zien waarop een 'Oekraïense politieman' ruimhartig bloed aanbrengt op de witte jas van een 'dokter' van het kinderziekenhuis Ochmadit in Kyiv. Zo moet het lijken alsof het hier gaat om de dokter met de bebloede jas die te zien is op beelden van direct na de aanval. De arts hielp gewonden van de Russische raketaanval op 8 juli en wordt hiermee in diskrediet gebracht. 

Het Oekraïense Centrum voor de Bestrijding van Desinformatie (CCD) zegt dat de video een vervalsing is. De video is grondig bekeken en er van alles niet klopt aan de video. In de eerste plaats zijn het uniform en de schoenen van de 'politieman' en de 'dokter' hartstikke schoon, terwijl iedereen op het terrein van het kinderziekenhuis onder het stof zat. 

In de tweede plaats beschikt de 'agent van de Nationale Politie' niet over een riem met holster, wapen, radio, eerstehulppakket en een helmhoes. Ook zit het embleem van de Nationale Politie niet op de goede plaats. Ook wordt er op gewezen dat de 'politieman' laarzen draagt in de video. De Oekraïense politieagenten dragen echter al een tijdje speciale sneakers.

Dit is de echte Oleh Holoebtsjenko. 

Ook met de 'dokter' is het nodige aan de hand. Zijn haardracht komt niet overeen en ook de kleding verschilt. De doktersjas zou een horizontale naad op de rug moeten hebben en dat is in de Russische propagandavideo niet het geval.

De echte dokter van Ochmadit is Oleh Holoebtsjenko, een kinderchirurg. Zijn jas was besmeurd met het bloed van slachtoffers van de aanval van 8 juli waarbij drie doden vielen. Een vierde slachtoffer, een jonge patiënt, stierf naderhand. Er waren tientallen gewonden. Holoebtsjenko's echtgenote Olena zegt dat haar man een hersenschudding en rugletsel opliep bij de aanval.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: