zaterdag 7 december 2019

Zelenski laconiek over protest morgen op Majdan

President Zelenski: 'Niemand wil ons land weggeven.'
Foto: president.gov.ua
President Volodimir Zelenski heeft in de talkshow Vrijheid van Meningsuiting van tv-host Savik Shoester voor het eerst gereageerd op de oproep van de leiders van drie oppositiepartijen om morgen een waarschuwing aan zijn adres af te geven om Oekraïne maandag in Parijs niet 'weg te geven' aan de Russische president Vladimir Poetin.

Hij reageerde laconiek, zoals wel vaker. ''Ik vind het fantastisch dat Joelia Timosjenko en Svjatoslav Vakartsjoek dit samen doen met Petro Porosjenko, dat mijn voorgange het niet eens blijkt te zijn met datgene waar hij eerder zijn handtekening onder heeft gezet.'' Zelenski doelde op de Minsk-akkoorden waarin is bepaald dat er eerst verkiezingen komen en dat Oekraïne pas daarna de controle over de hele grens met Rusland terugkrijgt. Porosjenko ging er in februari 2015 mee akkoord, maar Zelenski wil het omdraaien.

De president benadrukte dat niemand, ook hij niet, wil dat het Oekraïense leger een nederlaag lijdt in de Donbas, dat de door Rusland aangestuurde rebellen krijgen wat ze willen. Porosjenko, Timosjenko en Vakartsjoek willen morgenmiddag zoveel mogelijk Oekraïners naar het Majdanplein in Kyiv halen om Zelenski duidelijk te maken dat hij van Oekraïne geen federale staat mag maken, dat de Russische soldaten weg moeten uit Oekraïne en de rebellen hun wapens neerleggen alvoren er verkiezingen worden gehouden.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: