donderdag 19 december 2019

Principe-akkoord gastransport Oekraïne en Rusland

Het is op de valreep toch tot een akkoord gekomen tussen Oekraïne en Rusland. Er is in principe overeenstemming over een nieuw contract voor het transporteren van Russisch aardgas via Oekraïne naar Europa. Eurocommissaris Maross Sefcovic maakte dat zojuist bekend op een gezamenlijke persconferentie met de energieministers van beide landen, Oleksiej Orzhel en Alexander Novak.

''Het was een lange dag waarop intensief is onderhandeld'', legde Sefcovic uit. De onderhandelaars kwamen vanmiddag onder zijn leiding bijeen in Berlijn. Volgens Sefcovic is er een akkoord op alle hoofdpunten bereikt. ''Wat erg goed, positief nieuws is voor Europa, voor Rusland, voor Oekraïne, voor de gasmarkt en voor de inwoners van alle landen.''

Het akkoord moet nog worden bekrachtigd door de regeringen in Kyiv en Moskou. Meer dan dat er een principe-akkoord ligt, werd vanavond niet bekend gemaakt. Het huidige transportcontract loopt af met de komende jaarwisseling. Zonder nieuw contract zou de Europese energievoorziening in gevaar kunnen komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: