donderdag 12 december 2019

VS gaat sancties opleggen aan bedrijven achter aanleg gaspijplijn Nord Stream 2

Het tracé van de Nord Stream 2.
De Verenigde Staten gaan sancties opleggen aan de bedrijven die de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 aanleggen. Het gaat onder meer om de Nederlandse baggeraars Van Oord en Boskalis. De Nord Stream 2 is een project van het Russische staatsbedrijf Gazprom en wordt mede gefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell. De sancties moeten de verdere aanleg van de Nord Stream 2 verhinderen.
Zowel het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als het Congres zijn met een overweldigende meerderheid akkoord gegaan met het voorstel om deze bedrijven sancties op te leggen.

President Donald Trump wist ook de Democraten aan zijn kant te krijgen, wat wel wat wil zeggen over het belang dat ze in de Verenigde Staten hechten aan deze sancties. De Nord Stream 2 wordt gezien als een geopolitiek project van Rusland, bedoeld om nog meer greep te krijgen Europese energievoorziening.

De aanleg van de Nord Stream 2, die het Russische aardgas via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland moet brengen, is al ver gevorderd. Er ligt al 2.100 kilometer pijplijn, met nog 300 kilometer te gaan. Het was de bedoeling dat de Nord Stream 2 rond de jaarwisseling in gebruik zou worden genomen, niet toevallig ook het moment waarop het contract voor het transport van Russisch aardgas naar Europa via Oekraïne na tien jaar afloopt. Oekraïne zal jaarlijks meer dan 2 miljard euro aan inkomsten mislopen als het gastransport via dit land stil wordt gelegd.

Denemarken deed lange tijd moeilijk over de aanleg van 147 kilometer pijplijn door z'n territoriale wateren, maar ging na een aanpassing van het tracé alsnog akkoord. Lange tijd werd aangenomen dat Oekraïne bezwaar had gemaakt bij de Deense overheid, maar inmiddels is duidelijk het gaat om de Polski Klub Ekologiczny, een milieubeweging uit Krakau.

Duitsland is voorstander van de aanleg van de gaspijplijn. De Bondsdag nam half november een wet aan waarmee de Nord Stream 2 voldoet aan de Europese regels die gelden voor de exploitatie van pijleidingen die deels ook buiten de Europese Unie liggen. Gazprom moet daartoe medegebruik van andere energiebedrijven toestaan, als die dat willen.
Bronnen: Wall Street Journal, Bild

Geen opmerkingen: