dinsdag 17 december 2019

Rellen bij parlement: 17 agenten raken gewond

Zeventien politiemensen zijn vanmiddag gewond geraakt bij ongeregeldheden bij het parlementsgebouw. De politie arresteerde 26 betogers. Het ging mis toen de politie een poging verijdelde van aanhangers van het Nationaal Korps om een tent op te zetten. De aanhangers van deze extreem-rechtse beweging reageerden door met stokken te slaan en stenen te gooien. Ook werd groen ontsmettingsmiddel naar de agenten gegooid. De politiemensen maakten daarop gebruik van traangas om de betogers te verdrijven. Zestien betogers raakten gewond volgens het Rode Kruis dat eerste hulp verleende.

Er waren vier betogingen tegelijkertijd. Die tegen de landhervorming - het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond na achttien jaar - trok met een kleine 2.000 betogers de meeste aandacht. Het waren niet alleen aanhangers van het Nationaal Korps, maar ook van de nationalistische partij Svoboda, de Moederlandpartij (van Joelia Timosjenko) en de Agrarische Partij. Er waren vandaag ook straatprotesten in de provincies Odesa, Lviv, Charkiv en Chmelnitski, waar betogers snelwegen blokkeerden.

De landhervorming ligt gevoelig in Oekraïne. Recente peilingen hebben uitgewezen dat driekwart van de bevolking er op tegen is dat landbouwgrond volgend najaar vrijelijk verkocht kan worden. Mogelijk krijgen ook buitenlanders die deelnemen in een Oekraïens bedrijf vanaf 2024 de mogelijkheid om landbouwgrond te kopen.

Het wetsvoorstel om de verkoop van agrarische grond vrij te geven komt van president Volodimir Zelenski's partij Dienaar van het Volk. Het voorstel is in eerste aanleg aangenomen, maar deze week debatteert het parlement over amendementen.

Dat gaat nog niet zo eenvoudig, want de ochtendsessie van het parlement werd voortijdig afgebroken voor overleg in kleinere kring, en zo ging het ook met de avondsessie die door voorzitter Dmitri Razoemkov wel werd geopend maar meteen ook weer afgesloten. De tijd begint intussen te dringen, want nog deze week moet de kogel door de kerk.

Bronnen: 112.ua, Hromadske, Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: