maandag 2 december 2019

'In november 41 rebellen gedood, 66 gewonden'

Militaire situatie gisteren. Bron: ministerie van Defensie.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

In de maand november zijn volgens het Oekraïense leger 41 rebellen gedood. Ook raakten 66 rebellen gewond bij wat wordt omschreven als tegenaanvallen, noodzakelijk omdat anders de levens van Oekraïense soldaten gevaar zouden lopen of de door Rusland aangestuurde rebellen terreinwinst zouden boeken.

De separatisten in Donetsk en Loehansk zien dit als regelrechte aanvallen op hun posities en niet als tegenaanvallen nadat zij zelf het vuur hebben geopend. Deze tegenstelling maakt het moeilijk om te bepalen wat zich precies afspeelt langs de frontlijn.

Het leger meldt dat gisteren twee van de eigen soldaten om het leven zijn gekomen nadat ze tijdens een oorlogsmissie op een boobytrap stuitten. De rebellen vielen het leger zevenmaal aan met 82 millimeter mortieren, granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren. Daarbij raakte aan Oekraïense zijde niemand gewond.

De aanvallen waren gericht tegen de legerposities bij de stad Krasnohorivka en de dorpen Novoloehanske, Zajtseve, Lebedinske, Novohrihorivka, Pavlopil en Sjirokine. Na middernacht was het rustig langs de frontlijn. De persagentschappen van de separatisten maken nog geen melding van aanvallen van het leger op hun posities.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: