maandag 2 december 2019

Rusland schendt uitleveringsverdrag om Tsemach

Vladimir Tsemach.
Rusland heeft niet meegewerkt aan de uitlevering van MH17-verdachte Vladimir Tsemach, ondanks herhaalde verzoeken van het Openbaar Ministerie en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Dat schrijft het Openbaar Ministerie in een brief aan de nabestaanden. Rusland schendt daarmee het Europees uitleveringsverdrag. Tsemach is al maandenlang onderwerp van een diplomatiek steekspel tussen Nederland, Rusland en Oekraïne. Hij is belangrijk voor het proces omdat hij op filmopnamen vijf jaar geleden heeft gezegd dat hij de Buk-raket verstopte waarmee MH17 werd neergehaald.

In juni 2019 werd Tsemach uit zijn huis ontvoerd door de Oekraïense geheime dienst. Dat was een spectaculaire operatie, omdat Tsemachs huis zich bevond in het door Rusland gesteunde rebellengebied in het oosten van Oekraïne. Bij die operatie kwam een Oekraïense commando om het leven. Een ander verloor zijn been.

Tsemach heeft de Oekraïense nationaliteit en is begin september naar Rusland vertrokken, als onderdeel van een gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne. Beide landen leveren volgens hun eigen grondwet geen onderdanen uit, maar toen Oekraïner Tsemach in Rusland was, heeft Nederland geprobeerd om hem te laten uitleveren.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: