dinsdag 10 december 2019

'Woedende uithaal van Poetin's adviseur Soerkov'

Vladislav Soerkov, topadviseur voor Oost-Oekraïne van de Russische president Vladimir Poetin, heeft volgens de Oekraïense minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken gisteravond woedend gereageerd toen bleek dat er geen afspraken gemaakt konden worden over een verdere terugtrekking van de troepen langs de frontlijn. Soerkov zou met papieren hebben gesmeten. ''We hadden een andere afspraak!'', schreeuwde hij over de tafel. Het was duidelijk dat hij verwacht had het Oekraïense leger zo ver mogelijk van de frontlijn weg te krijgen.

De Oekraïense onderhandelaars in Parijs wilden niet wijken. ''Ze wilden dat we ons leger verder van de frontlijn af zouden gaan, kilometers zelfs. Maar waar? Bij Marjinka, waar elke vierkante meter inmiddels doordrenkt is met bloed? Of bij Sjirokine, waar we onze posities houden om Marioepol te beschermen. Wat een onzin'', aldus Avakov.

Er werd uiteindelijk afgesproken dat zowel de door Rusland aangestuurde rebellen als het Oekraïense leger op drie plekken weg gaan van de frontlijn, zodat daar extra doorlaatposten kunnen komen voor de inwoners van de bezette gebieden. Waar dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Daarover moeten de partijen in Minsk overeenstemming weten te krijgen.

De minister zei ook nog dat de Franse president Emmanuel Macron, maar meer nog de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich bereid toonden om de Oekraïense regering verder te steunen bij het nastreven van een oplossing voor de Donbas.

Over de wens van Oekraïne om de volledige controle terug te krijgen over de grens met Rusland merkte Avakov op dat president Poetin die bereidheid gisteravond niet heeft getoond. Het kwam niet verder dan een voorstel van de kant van de Oekraïense president om dit te bespreken in een aparte werkgroep bij de onderhandelingen in Minsk.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: