maandag 9 december 2019

Minister Avakov: 'Zelenski heeft niets weggegeven'

Het overleg van de Normandische Vier zit er op, het wachten is op de persconferentie. Maar inmiddels sijpelt al wel nieuws naar buiten. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski hebben naar verluidt een akkoord bereikt over een nieuw meerjarig contract voor het transport van Russisch aardgas naar Europa.

Over verdere terugtrekking van de wederzijdse troepen langs de hele frontlijn in de Donbas zou geen overeenstemming zijn bereikt, omdat Zelenski te kennen gaf dat hij niet aan de voorwaarden zou kunnen voldoen. Over het terugkrijgen van de controle over de grens met Rusland in de bezette gebieden zou al helemaal niet zijn gesproken. Zelenski verwachtte vooraf al dat dit niet bespreekbaar zou zijn voor Poetin. Wel is overeenstemming bereikt over een nieuwe gevangenenruil die nog voor het einde van het jaar plaats moet hebben.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov, ook aanwezig in Parijs, zegt in een eerste reactie dat president Zelenski ''niets heeft weggegeven''. Dat moet natuurlijk nog blijken uit het slotcommunicé.

Bron: Twitter

Geen opmerkingen: