vrijdag 13 december 2019

Naftogaz en Gazprom vanavond om tafel in Wenen

Naftogaz en Gazprom zijn vanavond met elkaar in gesprek op directieniveau in Wenen om alsnog tot een nieuw contract te komen voor het transport van Russisch aardgas naar Europa. Dat heeft Naftogaz meegedeeld. Oekraïne wordt vertegenwoordigd door uitvoerend directeur Joeri Vitrenko va Naftogaz en directeur Serhiej Makohon van het Oekraïense gastransportsysteem.

Het contract voor het gastransport loopt eind dit jaar af. De partijen zijn het tot dusver niet eens kunnen worden over een nieuw contract, ondanks de bemiddeling van de Europese Unie. Rusland wil geen nieuw tienjarig contract, zoals Oekraïne eist.

Dat zal alles te maken hebben met het gereedkomen van de Nord Stream 2, een pijplijn via de Baltische Zee die het Russisch aardgas direct naar Noord-Duitsland gaat brengen en het Oekraïense transportsysteem goeddeels en misschien zelfs wel helemaal overbodig maakt. Lukt het niet om tot overeenstemming te komen, dan zal de toevoer van aardgas naar Oekraïne al snel moeten stoppen om er voor te zorgen dat zich geen Russisch gas meer in het transportsysteem bevindt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: