zaterdag 21 december 2019

Nieuw transportcontract aardgas geldt voor vijf jaar

Het nieuwe contract voor het transport van Russisch aardgas via Oekraïne naar Europa geldt voor de komende vijf jaar, met een mogelijke verlenging met nog eens tien jaar onder dezelfde voorwaarden. Gazprom garandeert dat er volgend jaar minstens 65 miljard kubieke meter aardgas wordt aangeleverd en in de jaren 2021-2024 minimaal 40 miljard kubieke meter.

Minister Oleksiej Orzhel van Energie en Milieubescherming heeft dit vanmiddag gezegd op een persconferentie. In 2017 ging 93 miljard kubieke meter door Oekraïne naar Europa, vorig jaar was dat 87 miljard kubieke meter. Oekraïne verdient jaarlijks zo'n 2,5 miljard euro aan het gastransportsysteem.

Tijdens de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland eergisteren in Berlijn is ook overeen gekomen dat Gazprom 2,7 miljard euro aan Naftogaz betaalt, waarmee wordt voldaan aan de uitspraak van de arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm. Het geld moet voor volgende week zondag zijn overgemaakt.

De Oekraïense regering is bereid een claim van 6,7 miljard euro te laten vallen. Het gaat om een boete die is opgelegd door de Oekraïense Mededingingsautoriteit, vermeerderd met de nodige rente en extra boetes vanwege het in gebreke blijven van Gazprom.

Bronnen: Interfax, Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: