dinsdag 10 december 2019

Vrede Oost-Oekraïne is nog altijd ver weg, toch vooruitgang geboekt in Parijs

De persconferentie na afloop van het overleg.
Foto: president.gov.ua.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn het gisteravond eens geworden over een volgende wederzijdse terugtrekking van de troepen langs de frontlijn. Die terugtrekking was al op drie plaatsen gerealiseerd, maar daar komen er op korte termijn nog eens drie bij. Terugtrekking langs de hele frontlijn, zoals Zelenski wilde, bleek nog een stap te ver.

Er zijn tijdens het overleg van de Normandische Vier - behalve de leiders van Oekraïne en Rusland ook die van Duitsland en Frankrijk - ook afspraken gemaakt over een nieuwe poging om een staakt-het-vuren tot stand te brengen; de zoveelste op rij inmiddels. Er worden mijnen opgeruimd in het oorlogsgebied en de inwoners van de door de separatisten bezette gebieden krijgen meer bewegingsvrijheid. Er is verder afgesproken dat de Normandische Vier over vier maanden opnieuw bijeen komen om de stand van zaken te bespreken.

De Minsk-akkoorden van september 2014 en februari 2015 blijven de basis van de vredesbesprekingen, maar er werden geen nadere afspraken gemaakt over verkiezingen en de manier waarop de nu bezette gebieden terugkeren bij Oekraïne en een autonome status krijgen. Ook was er geen eensgezindheid over het terugtrekken van de Russische militairen - die er volgens Rusland niet zijn - en het neerleggen van de wapens door de door Rusland aangestuurde rebellen. Oekraïne blijft op het standpunt staan dat eerst de controle over de grens terug moet worden gegeven en er geen gewapende groepen meer zijn, voordat er verkiezingen worden gehouden.

Zelenski en Poetin bespraken het vernieuwen van het contract voor het gastransport via Oekraïne naar Europa, maar daar kwamen ze gisteravond evenmin uit. Ook werd geen afspraak gemaakt over het weer kopen van Russisch aardgas tegen een sterk gereduceerde prijs. Oekraïne koopt al sinds 2015 geen gas meer van Rusland, maar betrekt dat van Europese afnemers (die het eerst van Rusland hebben gekocht).

Bronnen: Unian, RFE/RL, 112.ua

Geen opmerkingen: