vrijdag 6 december 2019

Lavrov: 'Directe gesprekken met separatisten onontkoombaar voor Kyiv'

De Russische minister Sergej Lavrov.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov meent dat Oekraïne er straks niet onderuit kan om rechtstreeks met de separatisten in gesprek te gaan. In een interview met de nieuwssite Europejska Pravda zegt Lavrov te hopen dat het overleg van de Normandische Vier komende maandag gaat leiden tot het alsnog uitvoeren van de Minsk-akkoorden door Oekraïne.

''Alles draait om een directe dialoog van Kyiv met Donetsk en Loehansk, daar kunnen we niet omheen'', aldus de Russische minister. Ook spreekt hij de verwachting uit dat de waarnemers van de OVSE eerlijk zullen berichten over de aantallen slachtoffers en de vernielingen aan de infrastructuur als gevolg van het oorlogsgeweld in de Donbas.

De Oekraïense regering weigert nog altijd directe onderhandelingen met de separatisten, omdat daarmee in feite hun volksrepublieken worden erkend. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan de Minsk-akkoorden niet uit te voeren. Oekraïne zou de grondwet moeten aanpassen en de nu bezette gebieden een autonome status geven als die terugkeren bij Oekraïne. Rusland heeft nog altijd militairen op Oekraïens grondgebied en zou die volgens de Minsk-akkoorden weg moeten halen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: