vrijdag 13 december 2019

Zelenski invloedrijkste persoon, Soros tweede

Premier Oleksiej Hontsjaroek. Foto: vrije bron.
President Volodimir Zelenski is door de nieuwssite Vesti uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in Oekraïne van dit jaar. Dat kan ook niet anders, na zijn glansrijke verkiezingsoverwinning ''Bovendien heeft zijn partij een absolute meerderheid in het parlement met 249 zetels, bestaat het hele kabinet uit zijn eigen mensen, zodat hij geen rekening hoeft te houden met coalitiepartijen. Plus dat hij het voorheen formeel onafhankelijke nationaal recherchebureau SBI als president nu naar zijn hand kan zetten'', luidt de toelichting bij de keus van de redactie van Vesti.

Verrassend is vervolgens de keus voor de op één na invloedrijkste persoon. Discutabel ook. Het gaat om George Soros, een 89-jarige steenrijke Hongaars-Amerikaanse zakenman met politieke idealen. Eerder bemoeide hij zich met de Oranjerevolutie in Oekraïne en de Rozenrevolutie in Georgië. Volgens Vesti heeft hij ook veel invloed op de huidige Oekraïense regering die hij inspireert tot neoliberale hervormingen van de economie, gezondheidszorg en onderwijs. ''Hij heeft erg veel invloed doordat hij tientallen organisaties in Oekraïne sponsort.''

In de top-10 van meest invloedrijke personen staan verder de oligarchen Viktor Pintsjoek, Ihor Kolomojski en Rinat Achmetov, Zelenski's stafchef Andriej Bohdan en minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken. Oligarch Viktor Medvedtsjoek, leider van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven, bezet de achtste plaats.

Oud-president Petro Porosjenko en Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij staan op respectievelijk de negende en de tiende plaats. Parlementsvoorzitter Dmitro Razoemkov en premier Oleksiej Hontsjaroek worden met respectievelijk een twaalfde en vijftiende plek duidelijk minder invloedrijk geacht.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: