vrijdag 20 december 2019

'Rusland wil Oekraïne 2,7 miljard euro betalen'

Er is een principe-akkoord over het gastransport bereikt.
Foto: open bron.
Rusland heeft aangeboden om Oekraïne een schadevergoeding aangeboden van maar liefst 2,7 miljard euro. Dat meldt het Britse persagentschap Reuters op basis van informatie van iemand die betrokken was bij de onderhandelingen van gisteren in Berlijn over een nieuw contract voor het Russische gastransport via Oekraïne naar Europa.

Het gaat om de 2,7 miljoen die Rusland op basis van een uitspraak van de arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm verschuldigd is aan Oekraïne, omdat in het verleden te veel in rekening is gebracht voor aardgasleveranties.

Het is niet duidelijk of het geld wordt overgemaakt of dat Rusland voor dit bedrag aardgas aan Oekraïne gaat leveren. De Oekraïense premier Oleksiej Hontsjaroek gaf vorige week al te kennen dat dit laatste ook een optie is. Rusland heeft al sinds begin 2015 geen aardgas meer aan Oekraïne geleverd.

Het is Reuters niet gelukt om het nieuws over de schadevergoeding bevestigd te krijgen. Zowel de ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen als Gazprom en Naftogaz weigeren commentaar te geven. Gisteravond werd een principe-akkoord gesloten over het gastransport naar Europa. Het wachten is nu op de instemming van zowel Kyiv als Moskou. Het is vijf voor twaalf, want het huidige transportcontract loopt met de jaarwisseling af.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: