zondag 29 december 2019

Gevangenenruil: 76 Oekraïners voor 127 rebellen

De door Rusland aangestuurde separatisten in de provincies Donetsk en Loehansk hebben vandaag 76 Oekraïense gevangenen geruild tegen 127 van hun eigen mensen. Veertien gevangenen weigerden terug te gaan naar de bezette gebieden. Ook vier Oekraïense gevangenen besloten daartoe, omdat ze bij hun gezinnen wilden blijven en mogelijk ook vanwege een eventuele vervolging als ze terug zouden zijn in regeringsgebied.

Het gaat namelijk om agenten van de voormalige oproerpolitie Berkoet die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van tientallen deelnemers aan de Majdan-opstand in de winter van 2013-2014.

De overdracht had plaats bij de doorlaatpost bij het dorp Majorsk in de provincie Donetsk. De gevangenenruil begon vanmorgen en werd aan het begin van de avond afgerond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin maakten de afspraak voor de gevangenenruil begin december tijdens het overleg van de zogenoemde Normandische Vier. Afgelopen week werd in Minsk een akkoord bereikt over de aantallen gevangenen die bij de ruil betrokken waren.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: