donderdag 5 december 2019

Trump's advocaat spreekt met drie voormalige procureurs-generaal Oekraïne

Rudolph Giuliani, de advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, is bezig aan een interessante serie gesprekken. Nadat hij in de Hongaarse hoofdstad Boedapest sprak met de onlangs ontslagen procureur-generaal Joeri Loetsenko is Giuliani doorgereisd naar Kyiv. Daar heeft hij ontmoetingen met nog twee voormalige procureurs-generaal. Het betreft Kostjantin Koelik en de notoire Viktor Shokin.

Alle drie zijn op een of andere wijze betrokken bij de kwestie-Biden, die aanleiding vormde voor een afzettingsprocedure tegen Trump. Die zou twee opeenvolgende Oekraïense presidenten onder druk hebben gezet om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Hunter Biden, de zoon van Joe Biden die Trump's belangrijkste tegenstander lijkt te worden bij de komende presidentsverkiezingen.

Advocaat en lobbyist Hunter Biden werd voor veel geld in dienst genomen door Burisma, een Oekraïens gasbedrijf dat werd beschuldigd van corruptie en belastingontduiking. Van voormalig procureur-generaal Viktor Shokin is bekend dat hij weigerde om de rol van Hunter Biden te onderzoeken. Hij moest het veld ruimen onder druk vanuit Washington. Dat was geen ramp, want Shokin stond bekend als corrupt.

Naar verluidt zijn de gesprekken met de drie Oekraïners bedoeld voor een documentaire voor de conservatieve tv-zender One America News om Trump vrij te pleiten van de ongewenste druk op zowel Petro Porosjenko als de huidige president Volodimir Zelenski. Er reist een team van OAN mee voor de opnamen.

In Boedapest waren overigens ook de Oekraïners Adriej Telizhenko en Andriej Artemenko aanwezig, respectievelijk een ex-diplomaat en een ex-parlementslid. Dit tweetal was samen met de voormalige voorzitter van de Centrale Kiescommissie Michailo Ochendovski in Washington, waar OAN interviews met ze heeft opgenomen over Paul Manafort, die als lobbyist werkzaam was voor de in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: