dinsdag 17 december 2019

Betoging bij parlementsgebouw loopt uit de hand

Bij een demonstratie tegen het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond is het er vanmorgen heet aan toe gegaan bij het parlementsgebouw. Er werd met stokken, stenen en flessen gegooid, maar ook werd door de betogers traangas gebruikt tegen de politie die probeerde ze in bedwang te houden. Volgens een verslaggever van 112.ua werd ook een harde knal gehoord in de menigte, maar is het onduidelijk wat de oorsprong daarvan is.

Televisiezender Hromadske meldt dat betogers en politie met elkaar in aanvaring kwamen toen de politie wilde verhinderen dat aanhangers van het extreem-rechtse Nationaal Korps tenten bij het parlementsgebouw wilden opzetten. Zo wist deze radicale groepering het initiatief in handen te nemen, want in oorsprong is het een betoging van boeren. In acht provincies protesteren vandaag boeren tegen het opheffen van het zogenoemde moratorium, dat sinds 2001 geldt.

Het parlement heeft in de eerste lezing al ingestemd met het opheffen van het verkoopverbod op landbouwgrond. Momenteel wordt gediscussieerd over aanpassingen van het wetsvoorstel. Nog voor het kerstreces wordt de tweede, definitieve stemming verwacht.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: