maandag 16 december 2019

'Verlaging gasprijs per 1 januari heel goed mogelijk'

De Oekraïense huishoudens betalen nu al 20 procent minder.
Er zit opnieuw een verlaging van de aardgasprijs voor de huishoudens per 1 januari aan te komen, meent energiedeskundige Ivan Nadein. Voorwaarde is wel dat Gazprom en Naftogaz tot een nieuw langjarig contract komen voor het transport van Russisch aardgas naar Europa. Er wordt nog altijd over onderhandeld en Naftogaz heeft vanmiddag te kennen gegeven dat berichten over een akkoord voorbarig zijn.

Nadein constateert dat met een nieuw akkoord de gasprijs een kwart onder de Europese marktprijs komt te liggen. Hij gaat er dan wel vanuit dat Oekraïne het aanbod van de Russische president Vladimir Poetin accepteert en Russisch aardgas inkoopt tegen een 25 procent lagere prijs. Begin deze maand ging de gasprijs voor de Oekraïense huishoudens met 12,7 procent omlaag, waardoor het aardgas dit jaar al 20 procent goedkoper is geworden.

Er is natuurlijk ook nog altijd een scenario mogelijk waarin Gazprom en Naftogaz niet tot een akkoord komen. Dan moet juist rekening worden gehouden met een hogere gasprijs vanwege schaarste op de Europese markt, terwijl Oekraïne dan ook niet kan profiteren van het aanbod om Russisch aardgas in te kopen tegen een prijs die een kwart lager ligt dan de Europese.

In plaats van een prijsverlaging per 1 januari krijgen de huishoudens dan juist een prijsverhoging per 1 februari voor de kiezen. Oekraïne komt in ieder geval niet zonder gas te zitten, want de 30 ondergrondse opslagruimtes zitten vol met 20 miljard kubieke meter aardgas.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: